Wat niet te doen bij burn-out
Bij een burn-out zijn er enkele dingen die je beter kunt vermijden, omdat ze het herstelproces kunnen vertragen of verergeren [1]. Hier zijn een aantal dingen die je vooral niet moet doen bij een burn-out:
- Negeren van symptomen: Het is belangrijk om de symptomen van een burn-out niet te negeren of als iets kleins voor te stellen. Dit kan leiden tot verergering van de klachten.
- Doorgaan met overbelasting: Jezelf blijven blootstellen aan stressvolle situaties kan het herstelproces vertragen. Neem afstand van stressbronnen.
- Isolatie: Je terugtrekken en geïsoleerd raken kan je gevoel van eenzaamheid en depressie vergroten. Zoek juist steun bij anderen.
- Overmatig gebruik van stimulerende middelen: Vermijd het gebruik van alcohol, cafeïne of andere stimulerende middelen om stress te verminderen. Deze kunnen je slaappatroon verstoren en je emotionele toestand verslechteren.
- Te streng zijn voor jezelf: Leg de lat niet te hoog en wees niet te streng voor jezelf. Perfectionisme kan bijdragen aan burn-out, dus wees mild en geduldig met jezelf tijdens het herstelproces.
- Te veel tijd op social media doorbrengen: Social media kan stressvol zijn vanwege vergelijkingen met anderen en de constante stroom van informatie. Beperk je tijd op sociale media om je mentale welzijn te bevorderen.
- Te weinig bewegen: Hoewel intensieve lichaamsbeweging misschien te veel is in de beginfase van je herstel, is het belangrijk om niet volledig inactief te blijven. Matige lichaamsbeweging kan juist bijdragen aan stressvermindering.
Bronnen
[1] Thuisarts (2018). Hoe herstel ik van een burn-out. Geraadpleegd op 23 juni 2024, van https://www.thuisarts.nl/overspannen/hoe-herstel-ik-van-burn-out