Weekdagboek

Het bijhouden van een weekdagboek kan effectief zijn om stressvolle gebeurtenissen op een rijtje te krijgen. Ook helpt het bij het bewustzijn en inzicht in deze ervaringen en gevoelens te vergroten, en om ze te verwerken. Dit is vooral waardevol bij het omgaan met een burn-out, omdat het helpt bij het herkennen van triggers, het begrijpen van de impact van stressoren, en het bevorderen van emotionele verwerking en herstel [1].

Hoe te werk gaan?

Van je afschrijven doormiddel van een weekdagboek bij te houden, kan helpend zijn bij het herstelproces van een burn-out. Wanneer je gaat schrijven is het aan te raden om dit op vaste tijden te doen. Doe dit echter niet te lang achter elkaar, omdat spanningen en emoties intens kunnen zijn. Een sessie van vijftien tot dertig minuten is meestal voldoende en haalbaar.

Mocht je baad hebben bij vaker schrijven dan eenmaal wekelijks? Dan kan dat natuurlijk ook. Doe dat wat goed voelt voor jou en waarbij jij het idee hebt dat helpend is.

Het is niet nodig om structuur op te leggen aan het schrijfproces zelf. Je kunt vrij opschrijven wat er in je opkomt of waar je de hele dag (en nacht) stress door ervaart. Het is oké als gedachten van de hak op de tak springen of als er herhalingen zijn. Het doel is dat je voor jezelf schrijft, waarbij het verhaal op een natuurlijke wijze groeit en zich ontwikkelt in je gedachten. Daarbij geeft het ook inzicht in de op en/of afbouw van de burn-out.

Na het schrijven is het belangrijk om iets ontspannends te doen, zoals fietsen, een spelletje spelen, boodschappen doen, of een vriend(in) bellen voor een praatje.
Ook de beschreven hulpmiddelen op deze website kunnen je hier bij helpen.

Bronnen

[1] Terluin, B. (2015). Interventies bij overspanning en burn-out. HUISARTS WETENSCHAP 58, 212–216. https://doi.org/10.1007/s12445-015-0110-9